Een airco kan koelen, verwarmen, ventileren en nog veel meer!

werking airco
 
 
 
 
 
 
 
Het is wijd en zijd bekend dat een airco een koelfunctie heeft. Dat is dus geen nieuws onder de zon. Maar wat vele mensen niet weten is dat het nog veel meer voor de mens kan doen.
Kan verwarmen indien voorzien van een warmtepomp en dat zullen veel mensen niet weten.
Een airco is in staat om het vochtgehalte op een prettig niveau te houden dus niet te droge lucht en ook niet te vochtige lucht.
Omdat het een filter of filters heeft krijgt u zuivere lucht die zo goed als vrij is van pollen, bacteriŽn, rook en stof.
Een airco kan ook nog ventileren. Dat houdt in dat de lucht niet wordt gekoeld maar wordt verplaatst. Daardoor ontstaat een wind die langs uw lichaam komt en enige verkoeling biedt.

Onderdelen van een airco- installatie
Meestal bestaat hij uit een binnenunit en uit een buitenunit. Deze units staan met elkaar in verbinding door leidingen. Tussen de leidingen zit een compressor en die zorgt er voor dat het koel- of koudemiddel door de leidingen kan stromen.
Alle onderdelen vormen een gesloten circuit. Het koelmiddel zorgt ervoor dat de warmte zich kan verplaatsen.
 
werking airco

Op welke manieren kan een airco- installatie worden geregeld?
Bij een airco zit een bedieningspaneel. Daar vindt men de functies.
Het regelen kan ook met behulp van een afstandsbediening.
Enkele functies die men kan instellen zijn de gewenste temperatuur, de gewenste luchthoeveelheid en de ventilatorsnelheid.
Een timer zal niet ontbreken. Hiermee kunt u tijdstippen invoeren van in- en uitschakelen. Makkelijk is ook dat persoonlijke voorkeuren kunnen worden voorgeprogrammeerd.

De werking
Het koel- ofwel koudemiddel wordt door het gesloten systeem gepompt door middel van de compressor. Het koelmiddel zal onder hoge druk door het expansieventiel gaan. Het ventiel heeft een vernauwing dus achter dit ventiel zal de druk weer lager zijn. Daardoor wordt het koudemiddel gasvormig en daar is verdampingswarmte voor nodig.
De verdampingswarmte wordt onttrokken aan de verdamper. De lucht wordt nu afgekoeld. Aan het einde van de verdamper is het koelmiddel gasvormig. De compressor zal het gasvormige koudemiddel aanzuigen en tot hoge druk samenpersen. Door condensatie wordt het koudemiddel weer vloeibaar maar dat kan alleen als het gas zijn warmte af kan geven.
Het gas gaat dus door de condensor en daardoor wordt de warmte afgegeven aan de buitenlucht.
Het koelmiddel wordt dan weer vloeibaar. Dan wordt het koelmiddel door het expansieventiel geperst door de compressor.
Zo begint er dan weer een nieuwe cyclus die net zolang doorgaat totdat de gevraagde temperatuur is bereikt in de te koelen ruimte.
Een airco- apparaat produceert niet maar verplaatst warmte of koude.
 
werking airco